RSS

vineri, 30 octombrie 2015

Over thinking sau cum iti faci rau singur

 
     Over thinking sau in romana a rumina inseamna a te concentra in mod repetat asupra cauzelor, semificatiilor si consecintelor problemelor tale. In mod sigur esti familiar cu fenomenul. Analizezi la nesfarsit o situatie si nu gasesti nici o solutie. Mintea iti este blocata intr-un cerc vicios de ganduri. Nu se iveste nici o iesire din impas. Incepi sa te intrebi de ce, de ce asa, de ce nu se putea altfel, iti faci scenarii, interpretezi semne, aluzii. Reiei procesul de cateva ori (sigur iti scapa ceva!). Apoi obosesti si devii din ce in ce mai trist. Nu mai ai chef de nimic altceva, vrei doar sa aflii raspunsurile care iti vor reda linistea. Cum te opresti?                                                                                                                                                  

      Atunci cand ruminam nu facem decat sa ne amplificam suferintele reducand spatiul mental disponibil pentru clipele fericite. Situatia seamana un pic cu programele  ce ruleaza in memoria unui calculator. Daca creierulul tau, cel mai complex calculator din lume, deruleaza perpetuu programele dece.exe si nefericire.exe mai are spatiu si pentru fericire.exe? Nu!

     Mai intai puneti cateva intrebari. De cand te gandesti la problema a aparut vreo solutie? Te simti cumva mai bine? De cand te-ai apucat sa cugeti vezi cumva mai clar? Daca raspunsul sincer este nu inseamna ca esti in blocajul ruminatiei. Toata inteligenta ta a devenit inutila pentru ca nu o poti folosi adecvat.

      Ce agraveaza ruminatia? Singuratea si lipsa de activitate. Ce o franeaza? Legatura si miscarea. Dar atentie! Nu iti cauta prietenii ca sa despicati firul in 4 impreuna. Forteaza-te sa iesi la o plimbare, umple-ti timpul cu alte activitati ca sa nu mai existe doar problema aceea in constiinta ta. Mediteaza la prezent, gandeste-te ca viitorul are altceva rezervat pentru tine. Aminteste-ti ca iti vei afla raspunsurile la momentul potrivit.


     Zi minunata sa ai. Te pup si te imbratisez.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu