RSS

luni, 2 noiembrie 2015

Stima de sine scazuta


     Oamenii cauta sa isi satisfaca in principal doua necesitati majore: sa se simta iubiti si sa se simta competenti . Din satisfacerea acestor trebuinte indispensabile egoului nostru se hraneste stima de sine. In toate aspectele vietii cautam sa ne implinim aceste doua nevoi. In viata amoroasa dorim sa fim iubiti, dar sa fim si respectati, admirati, stimati. La serviciu dorim sa fim populari, dar sa fim apreciati pentru competenta noastra. Stima de sine nu este data o data pentru totdeauna. Ea este intr-o continua transformare, deci avem perpetuu nevoie de cele doua alimente emotionale.

      Cum te influenteaza stima de sine in viata de zi cu zi? In ce masura iti afecteaza deciziile? Raspunde-ti mai intai la doua intrebari majore. Cum te comporti cand trebuie sa treci la actiune? Cum reactionezi la critici? Dupa ce ai facut acest mic exercitiu ar trebui sa stii ce fel de stima de sine ai. O stima de sine scazuta este un inceput nefavorabil cand vorbim despre un interviu de angajare, de exemplu, sau despre seductie. In subconstient traieste o teama, ne e frica de judecata societatii, asa ca intram in dilema "daca vorbesc despre calitatile mele vor crede ca sunt orgolios, daca vorbesc despre defectele mele celalalt ma va intelege ca sunt slab". Stima de sine scazuta ne face sa amanam,, sa ezitam, sa luam decizii greu.

     Stima de sine scazuta ne lasa prada si influentei anturajului (rude, prieteni, cunostiinte) mai ales atunci cand este vorba de decizii importante in viata: casatorie, cariera. Ne temem prea mult sa nu alegem gresit asa ca alegem calea mai usoara a conformismului.

    Paradoxul oamenilor cu stima de sine scazuta. Desi sufera cel mai mult din cauza criticilor, ei o cauta cel mai mult. Nu suporta incertitudinea, cauta perpetuu adevarul avand mereu senzatia ca niste critici sunt mult mai oneste decat niste complimente. Cand nu sunt multumiti de sine cauta mereu confirmarea celorlati.

     Evident stima de sine scazuta este o problema. Solutia este incepi sa te cunosti, sa te accepti si sa te afirmi. Toata lumea are defecte, limite, important este sa ti le asumi sau sa incerci sa te schimbi. Sa te afirmi inseamna sa fii autentic, sa spui exact ce gandesti, este puterea de a cere ceva fara a te scuza mereu, de a spune nu fara agresivitate si de a raspunde calm la critica.

     Zi minunata iti doresc!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu