RSS

vineri, 16 octombrie 2015

Carpe diem

Carpe diem a fost initial un citat din Horatiu care a devenit de-a lungul timpului aforism. Intr-o traducere imperfecta inseamna a trai clipa. L-am vazut de multe ori folosit ca motto, postat pe facebook, tatuat, desi multi nu cred ca il inteleg cu adevarat. Carpe diem nu inseamna a face orice iti doresti fara sa tii cont de consecinte. Inseamna sa fii prezent in moment, sa traiesti fiecare clipa ca si cum ar fi ultima indiferent daca este una fericita sau una nefericita. Inseamna sa iti asumi riscuri si consecintele lor, sa incerci, sa speri, sa actionezi si sa pretuiesti fiecare experienta.



Cea mai scumpa resursa o omului este timpul, o clipa ce a trecut e dusa pentru totdeauna, mai traieste doar in amintire cu pretul altei clipe. De ce sa il irosesti asteptand o relatie, un eveniment, o conjunctura favorabila? De ce sa nu traiesti la maxim fiecare minut, chiar si minutule de asteptare, transformandu-le in minute fericite? De ce? Fericirea nu inseamna sa ai cateva momente de extaz intercalate de o existenta cenusie, inseamna sa ai o multitudine de minute multumite, linistite, implinite.

Pe de alta parte, carpe diem iti aminteste ca trebuie sa si risti. Exista oameni care au uitat sa mai viseze, se lauda cu realismul lor, dar sunt doar macinati de frica de esec. Daca faci parte dintre ei iti spun o poveste. Uneori cea mai buna poveste terapeutica este un banc. Il stiti pe acesta? Cica un om se ruga in fiecare zi, timp de 20 de ani sa castige la loto. Intr-o zi se deschid cerurile si apare Sfantul Petru care spune "Omule, o sa castigi la loto, dar joaca dracu si tu un bilet!". Nu astepta, oportunitatile nu asteapta si nici nu sunt nelimitate. Daca nu vezi nici o oportunitate, creaza una!

Iti doresc numai clipe fericite! Carpe diem!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu